دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

ایا زخم دهانه رحم خطرناک است؟

زخم دهانه رحم یک اصطلاح غلط است و نباید فکر کنید دهانه رحم تان زخم شده است. این اصطلاح را برای برگشتگی یا بیرون زدگی مخاط دهانه رحم به کار می برند که یک مسئله بیولوژیکی و طبیعی است و در خانم های جوان و زنان باردار دیده می شود. گاهی این برگشتگی مخاط با التهاب نیز همراه است.
التهاب یا سرویسیت خفیف در دهانه رحم با درمان های ساده و یا بدون درمان رفع می شود. اما بعضی از سرویسیت ها خطرناک هستند و احتمال سرطانی شدن دارند. در این مقاله به شما خواهیم گفت که آیا سرویسیت یا زخم دهانه رحم خطرناک است و چطور آن را درمان می کنند. جهت دسترسی سریع تر به بخش های مختلف مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.

 

زخم دهانه رحم

دهانه رحم کجاست؟

دهانه رحم دقیقا در انتهای کانال واژن قرار دارد و پایین ترین قسمت رحم است. دهانه رحم را دهانه رحم و سرویکس هم می نامند. این بخش از رحم ۲ تا ۳ سانتی متر طول دارد و به شکل یک کانال استوانه ای است که با انگشت کاملا قابل لمس است.

 

التهاب دهانه رحم چه نشانه هایی دارد؟

اگر التهاب گردن رحم یا سرویکس خفیف باشد، علائم خاصی جز التهاب سرویکس ندارد و در خیلی از خانم ها دیده می شود. اما در التهاب شدید، علائم زخم دهانه رحم عبارتند از:

  • احساس درد در لگن، کمر و واژن
  • درد و لکه بینی یا خونریزی حین یا بعد از رابطه جنسی
  • درد دهانه رحم حین یا بعد از معاینه
  • خروج ترشحات عفونی با بوی بد از واژن
  • خونریزی یا لکه بینی بین دو پریود

هر چقدر شدت التهاب سرویکس بیشتر باشد این علائم شدیدتر هستند. البته بسیاری از این علائم در بیماریهای دیگر واژینالی هم دیده می شوند.

علت ایجاد زخم دهانه رحم

بهم خوردن فلور واژن و عفونت مزمن گردن رحم باعث آسیب به مخاط دهانه رحم و ایجاد التهاب می شود. دیگر دلایل ایجاد زخم دهانه رحم عبارتند از:

  • آسیب دیدن گردن رحم در اثر ضربه، مواد شیمیایی، شیمی درمانی، سرطان و
  • استفاده از تامپون یا شیاف واژینالی
  • استفاده طولانی مدت از آی یو دی یا قرصهای هورمونی برای پیشگیری از بارداری
  • بارداری
  • زایمان های پشت سر هم
  • حساسیت به کاندوم، تامپون، کاپ قاعدگی، اسپرم کش یا حتی لباس زیر نایلونی

ابتلا به بیماریهای مقاربتی مثل کلامدیا، تریکومونازیس، سوزاک، تبخال تناسلی و زگیل تناسلی (HPV) علاوه بر ایجاد التهاب در سرویکس، ممکن است باعث سرطان دهانه رحم شوند. این نوع زخمها خطرناک هستند و می توانند جان بیمار را تهدید کنند.

التهاب سرویکس چه عوارضی دارد؟

عدم تشخیص علت و درمان زخم دهانه رحم می تواند باعث گسترش عفونت و التهاب به بخش های بالایی دستگاه تناسلی و ایجاد التهاب های خطرناک لگنی شود. دیگر عوارض زخم دهانه رحم عبارتند از:

  • زخم دهانه رحم و بارداری: زخم دهانه رحم در بارداری می تواند منجر به آسیب به جنین و یا ناباروری شود. چون محافظت از جنین در برابر عفونت یکی از وظایف سرویکس است.
  • زخم دهانه رحم و نزدیکی: عدم درمان التهاب گردن رحم باعث دردهای مقاربتی و خونریزی بعد از رابطه جنسی شده و منجر به بی میلی جنسی و عدم ارگاسم زنان می شود.
  • زخم دهانه رحم و پریود: زخم دهانه رحم چون در اثر اختلالات هورمونی و عفونت واژن ایجاد شده، با مشکلات پریودی مثل بی نظمی قاعدگی همراه می شود.

 

التهاب دهانه رحم چطور تشخیص داده می شود؟

اولین مرحله تشخیص زخم دهانه رحم با معاینه لگنی شروع می شود. اگر در جریان معاینه چیز مشکوکی دیده شود، پزشکان از روشهای زیر برای تشخیص زخم دهانه رحم استفاده می کنند:

تشخیص زخم دهانه رحم با پاپ اسمیر

اگر موقع معاینه، پزشک التهابی در دهانه رحم مشاهده کند، برای بررسی آن تست پاپ اسمیر می گیرد. اگر جواب تست مثبت باشد، احتمال بروز تغییرات سلولی در دهانه رحم هست. اما نتیجه تست پاپ اسمیر کافی نیست چون دقت این روش ۷۰ درصد است و بررسی های بیشتر لازم است.

تشخیص زخم دهانه رحم با کولپوسکوپی

کولپوسکوپی دهانه رحم از دقیقترین راههای تشخیص زخم دهانه رحم در زنان است. اگر تست پاپ اسمیر مثبت باشد، حتما باید تست کولپوسکوپی را انجام دهید تا مشخص شود آیا تغییرات پیش سرطانی در بافت دهانه رحم هست یا نه.

 

 

درمان زخم دهانه رحم با لیزر

لیزر می تواند سلولهای پیش سرطانی دهانه رحم را سرطانی کند. پس برای جلوگیری از عوارض کوتر زخم دهانه رحم، اول باید کولپوسکوپی انجام شود. در صورتی که در کولپوسکوپی ضایعات پیش سرطانی دیده شد، به هیچ عنوان سوزاندن زخم دهانه رحم  با لیزر توصیه نمی شود.

لازم به ذکر است که اگر تست پاپ اسمیر شما مثبت باشد؛ تا زمانی که تست کولپوسکوپی ندهید و سرطانی بودن یا نبودن سلولهای سرویکس مشخص نشود، نباید به هیچ یکی از روشهای بالا تحت درمان قرار بگیرید.


 

 

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر فاطمه نعمت اللهی  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا