دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

زخم دهانه رحم و عفونت زنانه

شایع‌ترین علت این زخم، عفونت است. عفونت‌هایی که منجر به زخم دهانه رحم می‌شوند، ممکن است هنگام رابطه جنسی منتقل شده باشند، اما همیشه دلیل زخم رابطه جنسی بدون محافظت نیست. زخم دهانه رحم یا حاد است و یا مزمن. زخم حاد زمانی است که علایم به صورت ناگهانی خود را نشان دهند ولی علائم زخم مزمن به مدت چند ماه ادامه دارند.

زخم حاد معمولا از طریق عفونتهای ناشی از رابطه جنسی منتقل می‌شود. مانند:

تبخال یا تبخال ناحیه تناسلی

کلامیدیا

تریکوموناس

سوزاک

عفونتهای ناشی از HPV نیز باعث زخم دهانه رحم میشود که از نشانه‌های سرطان دهانه رحم و دیسپلازی دهانه رحم است که در صورت عدم درمان ممکن است به سرطان دهانه رحم تبدیل شود.

زخم دهانه رحم همچنین می‌تواند به دلیل عفونتهای ناشی از عوامل دیگر باشد. مانند:

حساسیت به اسپرم کشها یا پلاستیک کاندومها

حساسیت به مواد شیمیایی موجود در تامپون‌ها

باکتریهایی که معمولا در واژن قرار دارند.

تشخیص زخم دهانه رحم

اگر علایم زخم را در خود مشاهده می‌کنید، برای تشخیص دقیق به پزشک زنان خود مراجعه کنید. ممکن است علایمی که مشاهده می‌کنید ناشی از مشکلات دیگری در ناحیه واژن یا رحم باشد. همچنین ممکن است پزشک شما در هنگام معاینه ساده‌ای وجود زخم را تشخیص دهد؛ حتی اگر شما هیچ علائمی نداشته باشید. راههای زیادی برای تشخیص زخم دهانه رحم وجود دارد.

معاینه لگنی

در این روش، پزشک از دستگاهی به نام اسپکولوم برای باز کردن کامل واژن استفاده می‌کند تا بتواند هر چیز غیر عادی و نابهنجار را در لگن، دهانه رحم و رحم شما شناسایی کند.

آزمایش پاپ اسمیر

برای انجام آزمایش پاپ اسمیر، پزشک از سلول‌های واژن و دهانه رحم شما نمونه برداری می‌کند. سپس به منظور تشخیص موارد غیر عادی، بر روی این سلول‌ها آزمایشهای مختلف انجام می‌دهند.

پاپ اسمیر

بیوپسی (بافت برداری) دهانه رحم

این آزمایش فقط در صورتی انجام میشود که آزمایش پاپ اسمیر شما وجود موارد غیرعادی را تایید کند. برای این آزمایش، که به آن کولپوسکوپی نیز می‌گویند، پزشک یک اسپکولوم ( وسیله ای برای باز نگه داشتن دهانه رحم) را درون واژن شما قرار می‌دهد و سپس به کمک گوش پاک کن از ترشحات واژن و دهانه رحم نمونه برداری می‌کند.

پزشک به کمک یک کولپوسکوپ که نوعی میکروسکوپ است، دهانه رحم شما را مشاهده کرده و آن را مورد آزمایش قرار می‌دهد. سپس از هر قسمتی که موارد غیر طبیعی در آن مشاهده شد، بافت برداری می‌کند.

بررسی ترشحات دهانه رحم

ممکن است پزشک بخواهد از ترشحات دهانه رحم شما نمونه برداری کند. پزشک این نمونه‌ها را زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار می‌دهد تا عفونت را شناسایی کند. این عفونت‌ها می‌توانند شامل کاندیدیازیس (عفونت قارچی) و واژینوز (عفونت باکتریایی واژن) و سایر مشکلات باشد. همچنین ممکن است برای تشخیص بیماریهای آمیزشی مانند تریکوموناس نیز مورد آزمایش قرار بگیرید.

درمان زخم دهانه رحم

درمان خاص و استانداردی برای زخم دهانه رحم وجود ندارد. پزشک شما بسته به عوامل مختلفی که در زیر گفته شده، بهترین روش درمان را برای شما تشخیص می‌دهد:

سلامت عمومی

سابقه پزشکی

شدت علایم

شدت زخم

معمول‌ترین روش درمان، تجویز آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت‌ها است. روش دیگر زمان دادن به بیماری و بررسی آن با گذشت زمان به خصوص بعد از زایمان است. اگر دلیل زخم دهانه رحم سوزش و ناراحتی ناشی از یک جسم خارجی (مانند تامپونی که مدت طولانی در واژن قرار داده شده) و یا حساسیت به محصولی خاص (مانند کاندوم) است، عدم استفاده از محصول در طول درمان تا بهبود زخم توصیه می‌شود.

اگر زخم دهانه رحم شما ناشی از سلول‌های پیش بدخیم دهانه رحم باشد، بسته به شدت پیشرفت بیماری پزشک ممکن است از روش‌های LEEP، کونیزاسیون و ... استفاده شود. فریز زخم دهانه رحم روش مرسومی نیست و به دلیل عوارض زیاد آن تنها در موارد خاصی استفاده می‌شود.

لیزر دهانه رحم روش مرسومی است و به دلیل عوارض کم آن امروزه مورد توجه قرار گرفته و جهت درمان استفاده می‌شود.

پزشک شما بعد از آن که علت زخم شما را تشخیص داد، می‌تواند آن را درمان کند. بدون درمان، زخم ممکن است سالها باقی بماند و باعث رابطه جنسی دردناک و بدتر شدن علایم آن شود.

عوارض زخم دهانه رحم

زخم دهانه رحم که در اثر سوزاک و یا کلامیدیا ایجاد می‌شوند، ممکن است به داخل رحم و لوله‌های فالوپ راه پیدا کنند و باعث عفونت لگن شوند. عفونت لگن باعث درد، ترشحات و تب می‌شود و اگر درمان نشود، ممکن است باعث مشکلات ناباروری شود.

پیشگیری از زخم دهانه رحم

راههای متعددی برای کاهش خطر ابتلا به زخم دهانه رحم وجود دارد. استفاده از کاندوم در هر رابطه جنسی، خطر ابتلا به بیماریهای آمیزشی را کاهش میدهد. عدم استفاده از محصولاتی که دارای ترکیباتی شیمیایی هستند، مانند: محلول شستشوی بانوان و تامپون‌ها و نوار بهداشتی‌های معطر، خطر واکنشهای حساسیتی را کم می‌کند. 

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر فاطمه نعمت اللهی  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا