قرص اورژانسی ضد بارداری معمولاً برای زنانی استفاده میشود که رابطه محافظت نشده داشتهاند و یا روش جلوگیری از بارداری آنها با شکست مواجه شده و به درستی کار نکرده است.
خیلی از اوقات ممکن است روشی که انتخاب کردهاید، روش صحیحی نبوده است و یا آن را به درستی اجرا نکردهاید و یا حتی ممکن است همه چیز درست بوده اما در حین رابطه مشکلاتی به وجود آمدهاست.
مثلاً ممکن است در حین رابطه کاندوم پاره شده باشد، از قرصهای ضد بارداری به طور منظم استفاده نکرده و یا حتی مصرف آنها را فراموش کرده باشید.
برخی از زوجین نیز ممکن است از روشهای جلوگیری طبیعی از بارداری استفاده کنند که این روش نیز خطاهای خاص خود را دارد و ممکن است همسرتان در محاسبات خود اشتباه کرده باشد و مجبور شوید از قرص اورژانسی ضد بارداری استفاده کنید.
در این مقاله به طور کامل در رابطه با قرصهای اورژانسی ضد بارداری صحبت میکنیم و درباره نحوه مصرف و عوارض آنها نیز نکاتی را بیان کنیم.
در این چند وقت که با بیماران و کاربران اینستاگرام در ارتباط بودهایم، این مسئله را متوجه شدهایم که خیلی از آنها از روشهای مطمئن جلوگیری استفاده نمیکنند و مدام در حال مصرف قرصهای اورژانسی هستند و حتی روش صحیح استفاده از این قرصها را نیز نمیدانند و سرخود قرصهایی را مصرف کرده که هم میتواند موجب بارداری ناخواسته شود و هم عوارض خاصی را به دنبال داشته باشد.
بنابراین وقتی قرصها به طور صحیح مصرف نشوند نباید انتظار داشته باشید که همه چیز درست پیش برود و باردار نشوید!
همه روشهای جلوگیری از بارداری تاثیر و بازده خوبی دارند، اما باید آنها را به درستی به کار ببرید در غیر اینصورت دچار مشکل خواهید شد.
به این نکته نیز حتما توجه کنید که قرص اورژانسی تنها باید به تعداد محدودی در سال (3 الی 4 بار) مصرف شود، اگر بعد از هر رابطه بخواهید به این قرصها روی بیاورید، به سلامتیتان لطمه خواهید زد.
مروری بر قرصهای اروژانسی
قرصهای اورژانسی همانطور که از نام آنها مشخص است، تنها باید در موارد اضطراری به کار بروند. در این میان میتوان به ۳ قرص زیر اشاره کرد:
-
قرص LD
-
قرص HD
-
قرص لوونورژسترل
اکثر این قرصها را میتوانید در داروخانهها بیابید و بدون نسخه آنها را خریداری کنید.
چرا باید از قرص اورژانسی استفاده کرد؟
قرصهای اورژانسی باید در موارد زیر استفاده شوند:
-
داشتن رابطه محافظت نشده
-
عدم استفاده از روشهای جلوگیری
-
فراموشی مصرف قرص ضد بارداری
-
تجاوز جنسی
-
عدم کارایی روش جلوگیری مانند پاره شدن کاندوم حین رابطه
قرصهای اورژانسی از بارداریهایی که در آنها لقاح صورت گرفته است جلوگیری نمیکنند، بلکه تنها زمان تخمک گذاری را به تعویق میاندازند و یا از وقوع آن جلوگیری میکنند. بنابراین نباید به آنها به عنوان قرص های سقط جنین نگاه کرد.
عوارض مصرف قرصهای اورژانسی
مصرف قرصهای اورژانسی تنها برای جلوگیری از بارداری در رابطه محافظت نشده پیشنهاد میشود، اما به عنوان یک روش جلوگیری از بارداری موثر نیست و نباید به صورت مداوم از آنها استفاده کنید. همچنین حتی اگر از قرصهای اورژانسی به درستی استفاده کنید، ممکن است موثر واقع نشوند و باردار شوید و این نکته را به یاد داشته باشید که این قرصها از ابتلا به بیماریهای مقاربتی جلوگیری نمیکنند.
قرصهای اورژانسی برای هرکسی مناسب نیستند اگر هر کدام از شرایط زیر را دارید از مصرف این قرصها بپرهیزید:
-
نسبت به ترکیبات قرصهای اورژانسی، آلرژی دارید.
-
از داروهای خاصی استفاده میکنید که با مصرف این قرصها تداخل دارند و از تاثیر آنها کم میکنند.
-
اگر اضافه وزن دارید احتمالا مصرف قرصهای اورژانسی در جلوگیری از بارداری موثر نباشد.
از عوارض قرصهای اورژانسی میتوان به موارد زیر اشاره کرد که ممکن است تا چند روز پس از مصرف باقی بماند:
-
علت تهوع و استفراغ
-
گیجی
-
ضعف
-
سردرد
-
سفتی سینهها
-
خونریزی بین دو پریود و یا قاعدگیهای سنگین
-
دل دردهای سبک
چگونه از قرص اورژانسی استفاده کنید؟
برای حداکثر تاثیر گذاری قرص اورژانسی باید هرچه سریعتر پس از رابطه محافظت نشده آنها را مصرف کنید و این زمان باید کمتر از ۱۲۰ ساعت پس از انجام رابطه باشد. این قرصها را هر زمان پس از سیکل قاعدگی میتوانید مصرف کنید.
چه چیزهایی را باید انتظار داشته باشید؟
-
اگر دو ساعت پس از مصرف این قرصها استفراغ کردید، حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید چرا که باید دوباره از این قرصها استفاده کنید.
-
تا زمانی که از یک روش جلوگیری دیگر استفاده نکردید سعی کنید رابطهای نداشته باشید. چرا که تاثیر مصرف قرص های اورژانسی همیشگی نیست و دوباره احتمال بارداری وجود دارد و اگر چند روز پس از مصرف این قرصها رابطه محافظت نشده داشته باشید باز هم ریسک بارداری وجود دارد.
-
همچنین سعی کنید از قرصهای معتبر اورژانسی استفاده کنید.
قرصهای اورژانسی میتواند قاعدگی تان را تا یک هفته به تعویق بیندازد. اگر سه الی چهار هفته پس از مصرف این قرصها پریود شدید، حتما تست بارداری بدهید.
به صورت طبیعی پس از مصرف این قرصها لازم نیست که به پزشک مراجعه کنید. اما اگر هر گونه خونریزی یا لکه بینی مداوم و به صورت یک هفته پس از مصرف این قرصها را تجربه کردید، همچنین اگر دل دردهای شدیدی را سه تا پنج هفته پس از مصرف قرصها داشتید، حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.