دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

نکاتی در مورد نحوه استفاده از کاندوم

یکی از راه‌­های مؤثر پیشگیری از بارداری و بیماری­‌های مقاربتی استفاده از کاندوم است. اغلب برندهای کاندوم، ایمن هستند اما برخی از آنها به نسبت دیگر برندها تأثیر کمتری دارند و شاید نحوه استفاده از کاندوم ها نیز، اندکی با یکدیگر متفاوت باشند.

استفاده از کاندوم یکی از رایج‌ترین شیوه‌­های پیشگیری از بارداری است. کاندوم­‌هایی که از جنس لاتکس، پلی سوپرین یا پلی اورتان تولید شده‌اند، به خوبی از بارداری یا انتقال بیماری‌های مقاربتی پیشگیری می­کنند.

بسیاری از برندهای تجاری سازنده کاندوم ایمن و مورد تأیید سازمان غذا و دارو آمریکا (FDA) هستند. با این حال، باید مراقب برندهای جدید و انواع طبیعی آن باشید، چرا که ممکن است به اندازه دیگر کاندوم‌­ها مؤثر نباشند.

کاندوم‌­ها در پیشگیری از بارداری و بیماری­‌های مقاربتی چقدر مؤثرند؟

کاندوم‌های مردانه به عنوان یکی از ایمن­‌ترین راه­‌های پیشگیری از بارداری شناخته می‌شوند. طبق یافته­‌ها، در صورت استفاده درست، کاندوم‌ها در پیشگیری از بارداری تا 98 درصد مؤثرند. در صورت استفاده نادرست، تأثیر آنها حدود 85 درصد خواهد بود. کاندوم‌های زنانه در صورتی که به درستی استفاده شوند، تا 95 درصد مؤثر خواهند بود. اما هنگامی که نحوه استفاده از کاندوم‌های زنانه صحیح نباشد، تأثیر آنها به 79 درصد کاهش می­ یابد.

هم کاندوم ­های مردانه و هم زنانه در پیشگیری از بیماری­‌های مقاربتی مؤثر هستند. این بیماری­‌ها از طریق مایعات موجود در بدن مانند مایع منی، ترشحات واژن و خون انتقال می­‌یابند. این روش جلوگیری از بارداری به عنوان محافظ در مقابل این مایعات عمل می‌کند و از انتقال بیماری‌های زیر پیشگیری می­کنند:

کاندوم‌ها در پیشگیری از انتقال دیگر بیماری‌­های مقاربتی مانند تبخال تناسلی و زگیل تناسلی چندان مؤثر نیستند. این بیماریها از طریق تماس پوستی منتقل می­شوند و نقاطی مانند لابیا، پوست بیضه و بافت­های داخلی را درگیر خود می­کنند اما کاندوم‌ها تنها طول آلت تناسلی و داخل واژن یا مقعد را پوشش می­دهند.

ایمن‌­ترین کاندوم‌ها و نحوه استفاده از آنها

اغلب آن‌­ها ایمن هستند. سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) روی تمامی کاندوم­‌های ساخته شده از لاتکس و پلی آرتان تست کیفیت انجام می­دهد و تولیدکنندگان را وادار به بررسی مرحله به مرحله محصولشان می­کند.

به علاوه، مأموران FDA نمونه‌­های تصادفی ازکاندوم‌­های موجود در انبار را انتخاب کرده و برای تست نشتی، آنها را با آب پر می­کنند. هر برند برای کسب مهر تأیید  FDA، باید از هر 1000 نمونه کاندومش، سالم بودن 996 تایشان در آزمایش آب ثابت شود.

برای اینکه از سالم بودن این روش پیشگیری از بارداری مطمئن شوید و  به بهترین نحو از آن استفاده کنید، می­توانید راهکارهای زیر را به کار گیرید:

  • از مصرف برندهای جدید خودداری کنید

بسیاری از تولیدکنندگان، کاندوم­‌های جدید را بیشتر با هدف تحریک جنسی تولید می­کنند نه محافظت. از برندهایی که روی جعبه محصول به پیشگیری از بارداری یا بیماری‌های مقاربتی اشاره نکرده‌­اند، استفاده نکنید.

اگر کاندوم تمام آلت تناسلی را نپوشاند، محافظت آن کامل نخواهد بود.

  • اطلاعات مندرج روی بسته بندی را بخوانید

مطمئن شوید که در نوشته‌­های مندرج روی بسته بندی، به پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی اشاره شده باشد. برندهای زیادی همچون KODEX و Kapoot انواع مختلف کاندوم­ با خاصیت پیشگیری از بیماری‌های مقاربتی را عرضه می­کنند.

با این حال، همانطور که پیشتر اشاره شد، کاندوم‌­ها از انتقال تمامی بیماری‌های مقاربتی پیشگیری نمی­کنند. چرا که حتی با وجود کاندوم، امکان ابتلا به بیماری‌های مقاربتی که از طریق تماس پوستی منتقل می‌­شوند، وجود دارد.

همواره باید نوشته­‌های مندرج روی محصول را به دقت مطالعه کرد و آن را با برخی برندهای خاص مقایسه کرد تا بتوان فهمید آیا استانداردهای ایمنی در این محصول رعایت شده‌­اند یا خیر.

  • از کاندوم­‌های طبیعی استفاده نکنید

کاندوم‌­های طبیعی جایگزینی برای کاندوم­‌های ساخته شده از لاتکس هستند. این کاندوم­‌ها برای پیشگیری از بارداری مؤثر هستند اما معمولاً از انتقال بیماری­های مقاربتی پیشگیری نمی‌­کنند.

افرادی که به لاتکس حساسیت دارند، یا به دنبال جایگزینی برای لاتکس هستند، باید از کاندوم‌های تولید شده از پلی آرتان استفاده کنند. این کاندوم‌­ها کمی گران­تر هستند اما راحت­تر اندازه می­شوند و به اندازه کاندوم‌های لاتکس در پیشگیری از باردرای یا انتقال بیماری­های مقاربتی مؤثر هستند.

  • کاندوم­‌هایی که به درستی نگه داری نشده‌اند، را استفاده نکنید

این محصولات در معرض گرما یا ساییدگی آسیب می‌بینند بنابراین نحوه نگه داری آنها بسیار مهم است.

همیشه کاندوم‌ها را در محل خشک و خنک و به دور از هوای داغ یا سرما نگه دارید. نگه‌داری  آن‌ها در محیطی با دمای غیرعادی، می­تواند آنها را ضعیف کرده و تأثیرشان را کمتر کند.

کاندوم را نباید در کیف پول نگه داری کرد چرا که ممکن است درمعرض ساییدگی یا گرما قرار گیرد و ضعیف و یا پاره شود.

  • از کاندوم‌های دارای لوبریکانت استفاده کنید

استفاده از لوبریکانت بیشتر، برای همه ضروری نیست. هنگامی که فرد تحریک می­شود، واژن به طور خودکار مایع روان کننده ترشح می­کند اما با این وجود برخی مواقع این میزان از روان کننده کافی نیست.

در چنین مواردی باید از انواع دارای لوبریکانت یا لوبریکانت‌های آبی یا سیلیکونی استفاده کرد. لوبریکانت موجود روی لایه بیرونی کاندوم به کاهش سایش در هنگام رابطه جنسی و جلوگیری از بیرون آمدن یا پاره شدن کاندوم کمک می­کند.

  • از لوبریکانت‌های روغنی استفاده نکنید

روغن‌هایی همچون روغن بچه، لوسیون یا ژل پترولیوم می­توانند سبب پاره شدن کاندوم‌ها شوند، بنابراین نباید آنها را به همراه این روش استفاده کرد.

  • از کاندوم­ های منقضی شده استفاده نکنید

تاریخ انقضای کاندوم روی بسته بندی آن درج شده است. اگر تاریخ انقضای آن گذشته باشد، باید آن را دور بیاندازید چرا که احتمال پارگی آن بیشتر از کاندوم‌های جدید است.

  • از مصرف کاندوم‌های حاوی اسپرم کش پرهیز کنید

برخی از آن‌ها حاوی اسپرم ­کش هستند. سازمان  FDA، نانوکسینول 9 را به عنوان اسپرم کش بدون نیاز به تجویز پزشک تأیید کرده است. در برخی افراد، اسپرم کش می­تواند منجر به عفونت واژن یا مقعد شود اما برای دیگر افراد ممکن است مشکلی ایجاد نکند.

  • راهنمای نحوه استفاده صحیح از کاندوم

کاندوم‌­ها مانند دیگر ابزارهای پیشگیری از بارداری تنها زمانی کاملاً مؤثر هستند که به درستی استفاده شوند.

همواره تاریخ انقضای کاندوم­ را چک کنید و بسته بندی آن را بررسی کنید تا درصورت وجود سوراخ یا پارگی، متوجه آن شوید. آنها را از حرارت و نور مستقیم آفتاب دور نگه دارید.

هنگام استفاده، باید موارد ایمنی زیر را رعایت کنید:

  • همواره تاریخ انقضا و آسیب‌های وارد شده به بسته بندی را بررسی کنید.
  • بسته بندی آن را به آرامی باز کنید و از وسایل تیز یا دندان برای باز کردن آن استفاد نکنید.
  • کاندوم را پس از نعوظ و پیش از تماس با واژن یا معقد روی آلت تناسلی بکشید.
  • پیش از برداشتن کاندوم از روی آلت تناسلی، نوک آن را فشار دهید و بررسی کنید.
  • برای جلوگیری از پارگی یا لغزیدن کاندوم، از لوبریکانت­های آبی برای روان کردن لایه بیرونی کاندوم استفاده کنید.
  • پس از ارضا شدن، انتهای کاندوم را نگه دارید و پیش از شل شدن آلت تناسلی آن را از واژن یا مقعد بیرون بیاورید.
  • پس از استفاده از، آن را در دستمال پیچیده و دور بیاندازید.
  • هربار از کاندوم جدید برای برقراری رابطه جنسی استفاده کنید.

برای استفاده از کاندوم­های زنانه باید نکات زیر رعایت شوند:

  • آلت تناسلی مرد را در ابتدای کاندوم قرار دهید.
  • هنگام بیرون آوردن کاندوم از واژن یا مقعد، دهانه آن را جمع کنید.

در صورت پاره شدن کاندوم چه باید کرد؟

اگر حین دخول کاندوم پاره شد، رابطه جنسی را فوراً قطع کرده و کاندوم پاره شده را بردارید.

چنانچه خطر ابتلا به بیماری­های مقاربتی وجود دارد، باید در اولین فرصت به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. دکتر آزمایشات مربوط به سلامت جنسی را انجام داده و شما را درمورد نحوه شناسایی علائم بیماری­های مقاربتی راهنمایی خواهد کرد.

می­توانید از قرص­های اورژانسی پیشگیری از بارداری یا دستگاه­های IUD استفاده کنید. در صورت پاره شدن کاندوم، این گزینه­‌ها به پیشگیری از بارداری کمک خواهند کرد. هرچه زودتر روش­های اورژانسی مورد استفاده قرار گیرند، تأثیرشان بیشتر خواهد بود.

مزایا و معایب استفاده از کاندوم

کاندوم­ها به صورت مردانه و زنانه تولید می­شوند. تهیه کاندوم‌های مردانه آسان­تر است و تنوع بیشتری دارند و در شکل­ها، اندازه، مزه و رنگ­های متفاوت عرضه می­شوند. در صورت استفاده صحیح، کاندوم­های زنانه و مردانه در پیشگیری از بارداری و بیماری­های مقاربتی بسیار مؤثر هستند.

هم کاندوم­‌های زنانه و هم کاندوم‌های مردانه معایب و مزایای خاص خود را دارند که هنگام انتخاب روش پیشگیری از بارداری باید آنها را در نظر بگیرید.

مزایای استفاده از کاندوم عبارتند از:

  • به نسبت روش­های هورمونی پیشگیری از بارداری ارزان­تر هستند و در برخی مراکز سلامت، به صورت رایگان موجود هستند.
  • پیشگیری از بارداری با روش غیر هورمونی را ممکن می­سازند.
  • از انتقال بیماری­های مقاربتی پیشگیری می­کنند در حالی که دیگر روش­های بارداری چنین عملکردی ندارند.

با این وجود این روش در مقایسه با دیگر روش­های پیشگیری از بارداری، معایبی هم دارد. برای مثال:

  • احتمال پاره شدن کاندوم وجود دارد
  • استفاده نادرست سبب کاهش تأثیر آنها خواهد شد
  • لوبریکانت­های روغنی می­توانند سبب پارگی کاندوم شوند

در کل این روش جلوگیری، روشی مطمئن و ایمن برای برقراری رابطه جنسی محافظت شده هستند. برخلاف دیگر روش­های پیشگیری از بارداری، کاندوم ­ها از انتقال بیماری‌های مقاربتی نیز پیشگیری می­کنند.

نحوه پیدا کردن سایز کاندوم

کاندوم‌ها اشکال و اندازه‌های مختلفی دارند. پیدا کردن اندازه مناسب میتواند دشوار باشد، اما با این کار میتوانید رابطه جنسی بهتر و ایمن‌تری داشته باشید.

اندازه کاندوم برای مؤثر بودن عملکرد آن در پیشگیری از بیماریهای مقاربتی و بارداری ضروری است.

کاندومهایی که بسیار کوچک هستند ممکن است پاره شوند و کاندومهایی که بسیار بزرگ هستند ممکن است از روی آلت تناسلی بلغزند.

انواع مختلفی کاندوم وجود دارند که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. بیشتر افراد در پیدا کردن نوع مناسب نباید دشواری داشته باشند. تولیدکنندگان، اندازه کاندوم‌ها را طبق اندازه‌های طول و عرض طراحی میکنند.

بسیاری از کاندومها از اندازه موردنیاز بلندتر هستند. اگر فرد متوجه شد انتهای کاندوم بسیار جمع شده است، ممکن است به اندازه کوچکتر نیاز داشته باشند. اگر در انتها هیچ مقداری از آن جمع نشده باشد، باید از کاندوم بزرگتر استفاده کنند.

قطر کاندوم از بلندی آن بسیار مهمتر است، چرا که قطر آن در زمان نعوظ، شکننده ترین بخش کاندوم است.

هیچ قانون مشخصی درمورد اینکه چه افرادی باید از چه سایز کاندومی استفاده کنند وجود ندارد، اما راهنمای زیر میتواند مفید باشد:

  • محیط کمتر از 11.98 سانتی متر به اندازه کوچک نیاز دارد
  • محیط از 11.98 تا 12.94 سانتی متر به اندازه معمولی نیاز دارد
  • محیط از 12.94 تا 15.24 سانتی متر به اندازه بزرگ نیاز دارد

شرکتهای سازنده کاندوم همواره از سایز بندی دقیق استفاده نمیکنند و ممکن است نحوه اندازه گیری آنها با هم متفاوت باشد.

چگونه اندازه گیری کرده و سایز مناسب را انتخاب کنیم؟

نخستین قدم برای یافتن بهترین سایز کاندوم، اندازه گیری آلت است. برای انجام این کار، فرد میتواند از یک متر معمولی یا نخ استفاده کند. برای دقیق بودن نتایج، باید در زمان نعوظ اندازه‌گیری انجام شود.

آیا جنس کاندوم اهمیت دارد؟

کاندوم­‌ها نه تنها شکل و اندازه مختلف دارند، بلکه مواد مختلفی هم در آنها به کار رفته است از جمله لاتکس، پلی اورتان و پوست بره.

در حالی که تولیدکنندگان از لاتکس برای تولید بیشتر کاندوم‌­ها استفاده می­کنند، برخی برندها جایگزین­‌های بدون لاتکسی تولید میکنند که برای افرادی که به لاتکس علاقه ندارند یا به آن حساسیت دارند، مناسب هستند.

لاتکس

* کاندوم­های لاتکس بسیار منعطف و نازک هستند. لاتکس یک مانع مؤثر در برابر اسپرم، باکتری و ویروس است. با این حال، لاتکس حرارت را انتقال نمی­دهد که می­تواند احساس لذت رابطه را کاهش دهد.

* نباید در کنار کاندوم لاتکس از روغن یا روان کننده­ های روغنی استفاده کرد.

*روغن می­تواند سبب شکسته شدن لاتکس و پاره شدن کاندوم شود. لوبریکانت­های آبی یا سیلیکونی بهترین انتخاب برای استفاده به همراه کاندوم لاتکس است.

پلی اورتان

پولی اورتان یک ماده پلاستیکی است که مصارف بسیاری دارد. کاندوم­های پلی اورتان معمولاً از لاتکس نازک­تر هستند و حرارت را بهتر منتقل می­کنند.

کاندوم­های پلی اورتان موانع مؤثری در برابر ایدز و بیماری­های مقاربتی هستند. با این حال، انعطاف پلی اورتان از لاتکس کم­تر است و این خاصیت آنها را از کاندو م­های لاتکس شکستنی تر می­کند.

پلی ایزوپرن

پلی ایزوپرن بسیار مشابه لاتکس است اما پروتئین­ هایی که گاهی اوقات ممکن است سبب بروز حساسیت شوند در آن وجود ندارد. این کاندوم­ ها کمی نازک­تر از پلی اورتان هستند اما نرم­تر بوده و از لاتکس طبیعی تر هستند.

پوست بره

این پوست بسیار نازک و منعطف است و گرما را منتقل می­کند. متأسفانه کاندوم‌های پوست بره ممکن است در مقابل بیماری­های مقاربتی و ایدز مقاوم نباشند.

خلاصه

انتخاب کاندوم مناسب می­تواند دشوار و حتی نیازمند مهارت باشد. هنگامی که افراد بدانند اندازه کاندوم برای آنها مناسب است، می­توانند با کمی تحقیق، مناسب­ترین ماده و سبک کاندوم را برای خود بیابند.

کاندوم­ها یک بخش ضروری از سلامت جنسی هستند. آنها از انتقال بیماری­های مقاربتی و ویروسی مانند ابولا و زیکا جلوگیری میکنند. همچنین می­توانند از بارداری ناخواسته جلوگیری کنند.

پیدا کردن کاندوم مناسب به پیشگیری از بارداری و بیماری­های مقاربتی کمک می­کند. به علاوه کاندوم­های با اندازه مناسب می­توانند لذت رابطه جنسی را بیشتر کرده و رابطه جنسی را راحت ­تر و لذت ­بخش تر کنند.

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا