دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

رابطه دیابت بارداری با درشت شدن جنین

دیابت بارداری تا چه حد برای مادر و جنین خطرساز خواهد بود آسیب ها و عوارض مختلف دیابت حاملگی را در این بخش مورد بررسی قرار خواهیم داد اضافه وزن در حاملگی با دیابت شدت خواهد یافت و باعث درشت شدن جنین و سخت تر شدن زایمان خواهد شد در ادامه به ذکر عوارض بالا رفتن قند خون مادر در حاملگی خواهیم پرداخت که یکی از مهم ترین عوامل دیابت مادر است که اغلب به درشت شدن جنین و سخت شدن زایمان منجر می شود.

 آیا با دردسرها جنین درشت برای مادر آشنا هستید؟

شنیده اید که می گویند جنین خیلی درشت است از مشکلات بارداری که بیشتر به سزارین منجر می شود، جنین درشت است. گاهی به دلایلی جنین بسیار بزرگ می شود و در زمان زایمان وزن آن به چهار کیلوگرم یا بیشتر می رسد. مشکلاتی که درشت بودن جنین برای مادر ایجاد می کند متعدد است، ازجمله اینکه احتمال افتادگی مثانه و اختلال در تنظیم دفع ادرار بیشتر میشود؛ همینطور ممکن است در ادامه بارداری و پس از آن مادر دچار کمردرد شود؛ اما مهمترین مساله مشکلاتی است که حین زایمان برای مادر و جنین ایجاد می شود. ازجمله اینکه ممکن است در زایمان طبیعی جنین در عبور از کانال زایمانی آسیب ببیند، مثلا شانه هایش گیر کند و به اعصاب دست و بازویش آسیبی برسد و دچار شکستگی استخوان کتف یا بازو یا فلج دست شود.

همینطور ممکن است آسیب به سر و شکستگی جمجمه ایجاد شود. از دیگر مشکلاتی که برای مادر پیش می آید این است که ممکن است دچار پارگی کانال زایمانی و خونریزی شدید شود. تمامی این موارد باعث می شود که ما به فکر پیشگیری بیفتیم.

اما آیا میتوان این مساله را تشخیص داد و در صورت تشخیص چگونه از این مشکلات پیشگیری کنیم؟

قبل از تشخیص بزرگی جنین باید عواملی را که به این مساله منجر می شود. مورد توجه قرار داد. یکی از مهمترین عوامل دیابت مادر است که اغلب به درشت شدن جنین و سخت شدن زایمان منجر می شود. در این موارد بیشتر با انجام سزارین قبل از شروع درد زایمانی، از مشکلات پیشگیری می کنند.

از علل دیگر درشتی جنین میتوان به درشتی پدر و مادر اشاره کرد که در اندازه نوزاد تاثیر دارد. همین طور در مواردی که حاملگی دوم به بعد باشد یا سن بالا، یا چاقی مادر و یا گذشتن از موعد زایمان هم از علل دیگر آن است. همین طور اگر مادر سابقه زایمان نوزاد دیگری با وزن بالا داشته باشد، احتمال درشت شدن جنین بعدی بیشتر می شود.

اما چطور میتوان درشتی جنین را تشخیص داد؟

از راههای تشخیصی که امروزه زیاد استفاده می شود استفاده از سونوگرافی است که متخصص رادیولوژی با استفاده از اندازه گیری دور سر، دور شکم و طول استخوان ران و با استفاده از جداول کامپیوتری وزن جنین را حدس می زند. متاسفانه این روش در تعیین وزن جنینهای درشت چندان کارآمد نیست و زیاد اشتباه می شود. از دیگر روشهای تخمین وزن جنین استفاده از معاینه بالینی و تجربه معاینه کننده است که صحیح تر از اندازه گیری با سونوگرافی است، اما این روش در مادران چاق چندان دقیق نیست.

به هر حال پس از تخمین وزن جنین و تطابق آن با لگن مادر (که در معاینه لگنی از سوی متخصص زنان انجام می شود) در صورت لزوم به سزارین اقدام میشود تا از آسیبهای جنینی یا آسیب به مادر جلوگیری شود. آنچه از نظر علمی تائید می شود اقدام به سزارین اقدام در جنینهای بالای ۵ کیلوگرم در مادران عادی و بالای ۴.۵ کیلوگرم در مادران دیابتی است. در غیر این صورت برای زایمان طبیعی (که از سزارین بسیار کم عارضه تر است) با استفاده از داروهایی که دردهای زایمانی ایجاد می کنند، اقدام می شود و در صورت بروز مشکل در سیر زایمانی، سزارین انجام می شود.

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا