دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) بیماری است که بین ۶ تا ۱۵ درصد از زنان، در سن باروری، از آن تاثیر می پذیرند. اگر شما هم به PCOS مبتلا شده اید، ممکن است مشکل تر باردار شوید. اما اگر با وجود این سندرم باردار شده اید ممکن است در معرض عوارض بیشتری در طول بارداری و زایمان باشید.

سندرم تخمدان پلی کیستیک، یا همان سندرم استین لونتال، یک عدم تعادل هورمونی است که زنان را مبتلا می کند. در این بیماری هورمون مردانه آندروژن بیش از حد ترشح می شود. رشد بیش از حد مو و ایجاد آکنه از مهمترین عوارضی است که این سندرم در بدن زنان ایجاد می کند. این سندرم می تواند کیست در تخمدان ایجاد کرده و چرخه قاعدگی طبیعی را مختل کند.

 

عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری

یکی از عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری سقط جنین است. وجود این سندرم در بدن برخی از زنان خطر سقط جنین را نسبت به زنان عادی ۳ برابر می کند. این سندرم همچنین احتمال ابتلا به پره اکلامپسی، دیابت بارداری، بزرگ بودن کودک و زایمان زودرس را نیز افزایش می دهد. تمام این عوارض می توانند منجر به این شوند که زایمان طبیعی سخت شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک همچنین موجب می شود بارداری سخت تر شود. از طرفی سندرم PCOS باعث چاقی می شود. به همین دلیل بیشتر زنان مبتلا به آن برای باردار شدن نیاز به روش های کمک باروری دارند. یک مطالعه نشان داد ۶۰ درصد از زنان مبتلا به PCOS چاق هستند. تقریبا ۱۴ درصد از آن ها نیز برای حاملگی به روش های کمک باروری نیاز دارند.

 

زنان مبتلا به PCOS در معرض خطر ابتلا به عوارض زیر هستند:

مقاومت به انسولین

دیابت نوع ۲

کلسترول بالا

فشار خون بالا

بیماری قلبی

سکته

آپنه خواب

افزایش خطر ابتلا به سرطان آندومتر

سندرم تخمدان پلی کیستیک خطر مشکلات بارداری را بالا می برد. به عنوان مثال پره اکلامپسی یکی از عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک در بارداری است. پره اکلامپسی یکی از بیماری های خطرناک برای مادر و نوزاد است و متاسفانه درمانی هم ندارد.

اگر به این عارضه مبتلا شده اید باید در طول دوره بارداری مدام تحت نظر پزشک باشید. فشار خون ناشی از حاملگی و دیابت بارداری نیز از دیگر عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری است.

دیابت بارداری می تواند وزن نوزاد را بیشتر از حد متوسط کند. بنابراین زنان مبتلا به دیابت بارداری زایمان سخت تری دارند. ضمن این که خود زایمان سخت نیز برای نوزاد عوارض دارد. به عنوان مثال، دیستوشی شانه (هنگامی که شانه کودک در طول زایمان گیر می کند) از عوارض بزرگی نوزاد است.

 

اما در کل اغلب عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری با نظارت دقیق قابل کنترل است.

 

عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری برای نوزاد

متاسفانه، سندرم تخمدان پلی کیستیک در بارداری باعث می شود همه چیز کمی پیچیده تر شود.

 

عوارض تخمدان پلی کیستیک در بارداری برای نوزادان عبارتند از:

 

تولد نوزاد نارس

بزرگی نوزاد نسبت به سن حاملگی

افزایش خطر ابتلا به آسپیراسیون مکونیوم

سقط جنین

نمره پایین تر آپگار

اگر نوزاد دختر باشد طبق بررسی های انجام شده، به احتمال ۵۰ درصد او نیز بعد از دوران بلوغ به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا می شود.

 

سندرم تخمدان پلی کیستیک و شیردهی

اگر تخمدان پلی کیستیک دارید، حتی باید بعد از اتمام بارداری نیز نکاتی را رعایت کنید. اما علائم و شدت این بیماری پس از زایمان، متفاوت است. گاهی اوقات نوسانات هورمونی پس از بارداری و شیردهی می توان علائم را تغییر دهد. شیردهی با وجود این سندرم در بدن، امن و بی خطر است.

 

حتی اگر برای کنترل قند خونتان انسولین استفاده می کنید باز هم برای شیردهی شما اتفاق خاصی نخواهد افتاد. زنانی که در طی بارداری خود به دیابت حاملگی مبتلا شده اند، در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ در مراحل بعدی زندگی هستند. اما تغذیه با شیر مادر می تواند به کاهش این خطر کمک کند.

 

علائم PCOS

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند در زنان متفاوت باشد. به عنوان مثال چاقی و یا افزایش وزن یک اتفاق مکرر در مبتلایان به PCOS است. اما زنانی هم وجود دارند که با وجود داشتن این سندرم چربی اضافی در بدن ندارند. متاسفانه، حدود ۵۰ درصد از زنانی که سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند، هرگز در طول زندگی خود متوجه چنین بیماری نمی شوند.

 

 

برخی از علائم شایع تر PCOS عبارتند از:

 

کیست در تخمدان

مقاومت به انسولین

تستوسترون بالا که باعث رشد بیش از حد مو، طاسی الگوی مردانه و آکنه می شود.

سرکوب شدن تخمک گذاری

افزایش وزن

تجمع چربی در کمر

ضخیم و تیره شدن پوست در گردن، بازوها، سینه و یا ران

تکه های پوست در زیر بغل یا گردن

درد لگن

اضطراب یا افسردگی

آپنه خواب

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

معمولاً پزشکان داروهای زیر را تجویز می کنند:

 

قرص های ضد بارداری

کاهش وزن

اسپیرونولاکتون

دیگر مسدود کننده های آندروژن

همراه با دیگر داروهای باروری، متفورمین، به کنترل قند خون کمک می کند. این دارو معمولا برای کمک به القاء تخمک گذاری تجویز می شود.

این مطلب جهت آشنایی با این مسئله است و برای تشخیص و درمان حتماً به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.

 

 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا