دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

مروری بر بیوپسی آندومتر

مروری بر بیوپسی آندومتر

 

گاهی متخصص زنان برای برداشتن نمونه کوچکی از بافت دیواره رحم (اندومتریوم)، بیوپسی آندومتر را انجام می دهد. این بافت آندومتر زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا وجود سلول های غیرعادی در آن بررسی شود. متخصص زنان می تواند تاثیر هورمون ها روی اندومتریوم را بررسی کند. بیوپسی اندومتر روشی برای بررسی مشکلات موجود در رحم است. بیوپسی اندومتر تنها در چند دقیقه و اغلب در مطب متخصص زنان انجام می گیرد؛ این روش یک نمونه برداری ایمن است. اگر تست پاپ اسمیر نشان دهنده وجود سلول های پیش سرطانی در رحم باشد، متخصص زنان انجام بیوپسی اندومتر را توصیه می کند. در صورت وجود علائمی چون قاعدگی های سنگین یا طولانی، قاعدگی های نامنظم، عدم بروز خونریزی قاعدگی، خونریزی بعد از یائسگی، خونریزی بعد از مصرف داروهای سرطان سینه مانند تاموکسیفن و افزایش ضخامت پوشش رحمی نیز بیوپسی اندومتر انجام می گیرد. این نمونه برداری اثری بر رفع این علائم ندارد اما متخصص زنان را در تشخیص ناهنجاری موجود یاری می کند.

 

در چه شرایطی به بیوپسی آندومتر نیاز است؟

متخصص زنان در صورت وجود موارد زیر انجام بیوپسی آندومتر را توصیه می کند:

- خونریزی غیرعادی قاعدگی

- خونریزی پس از یائسگی

- عدم خونریزی رحم

نتیجه بیوپسی (نمونه برداری) ممکن است که نشان دهنده تغییرات سلولی مربوط به هورمون ها یا وجود بافت غیر عادی (همچون فیبروئید یا پولیپ) باشد. این موارد می توانند سبب خونریزی غیر عادی شوند. در برخی شرایط، متخصص زنان از بیوپسی آندومتر برای بررسی عفونت رحم (همچون اندومتریت) استفاده می کند. گاهی متخصص زنان برای بررسی تاثیر هورمون تراپی یا یافتن سلول های غیر عادی و سرطان از بیوپسی آندومتر استفاده می کند. سرطان آندومتر رایج ترین سرطان اندام تناسلی در بین زنان است. برای آزمایش و درمان ناباروری (ناتوانی در باردار شدن) از بیوپسی آندومتر استفاده نمی شود. گاهی نیز متخصص زنان برای انجام بیوپسی آندومتر دلایل دیگری دارد.

 

خطرات بیوپسی اندومتر

با این که این روش نمونه برداری روشی ایمن است، احتمال بروز خونریزی و عفونت به دنبال آن وجود دارد. در موارد نادر، ابزاری که برای نمونه برداری مورد استفاده قرار می گیرد ممکن است به دیواره رحم آسیب برساند. فرد باید قبل از بیوپسی اندومتر متخصص زنان را از بارداری خود آگاه سازد؛ نمونه برداری ممکن است عاملی برای سقط جنین باشد.

 

بعد از بیوپسی اندومتر

احتمال اندکی لکه بینی بعد از بیوپسی اندومتر وجود دارد. فرد ممکن است دچار کرامپ و درد شود. برای کنترل این مشکلات، متخصص زنان داروهای ضد درد را تجویز می کند. برخی از این داروها همچون آسپیرین ممکن است خونریزی را افزایش دهند. فرد زمانی که احساس بهتری دارد می تواند به فعالیتهای روزانه خود ادامه دهد اما تا زمانی که خونریزی بعد از بیوپسی اندومتر متوقف گردد، باید از تماس جنسی بپرهیزد.

 

نتایج بیوپسی اندومتر

خونریزی غیر عادی ممکن است در اثر پولیپ ها و فیبروئیدها (توده های کوچک یا بزرگ در رحم)، عفونت در رحم همانند اندومتریت، سرطان اندومتر یا مشکل تیروئیدی ایجاد شود. متخصص زنان بر اساس نتایج به دست آمده در بیوپسی اندومتر، لزوم دریافت درمان را تعیین می کند. در مواردی ممکن است نتایج این روش نمونه برداری کمک کننده نباشد؛ بدین معنی که وجود یا عدم وجود سلول های سرطانی در رحم مشخص نشده باشد. در این صورت برای تشخیص دقیق تر، فرد تحت یک روش متخصص زنانی به نام اتساع و کورتاژ قرار می گیرد. در این روش، نمونه بزرگ تری از بافت پوشاننده رحم برداشته می شود تا در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گیرد.

 

نتایج بیوپسی آندومتر چه چیزی را نشان خواهند داد؟

نتایج بیوپسی آندومتر هنگامی که هیچ سلول غیرعادی یا سرطانی وجود نداشته باشد، نرمال نشان داده می شوند. هنگام وجود این موارد نتیجه بیوپسی آندومتر غیرعادی تلقی می شود:

- هنگامی که یک رشد خوش خیم و غیر سرطانی وجود دارد.

- اگر ضخیم شدن اندومتریوم (که به آن هایپرپلازی آندومتر هم می گویند) وجود داشته باشد.

- اگر سلول های سرطانی وجود داشته باشند.

 

پیشگیری

با غربالگری منظم برای یافتن سلول های پیش سرطانی و درمان آن ها و دریافت واکسن HPV، می توان از سرطان دهانه رحم پیشگیری کرد. نقش واکسن HPV توسط سازمان غذا و دارو (FDA) در ایالات متحده آمریکا در پیشگیری از سرطان دهانه رحم ناشی از HPV تایید شده است. واکسن گارداسیل ۹ در پیشگیری از عفونت ناشی از HPV16، HPV18 و ۵ نوع HPV مربوط به سرطان موثر است. واکسن سرواریکس و گارداسیل در گذشته در ایالات متحده آمریکا استفاده می شدند که هر دوی آن ها دیگر در آن جا استفاده نمی شوند اما ممکن است که هنوز هم در سایر کشورها استفاده شوند.

برای پیشگیری از وقوع سرطان دهانه رحم پیشنهاد می شود که دختران واکسن HPV دریافت کنند. درباره برنامه درست واکسیناسیون با متخصص زنان صحبت کنید چون برنامه درست درمانی با توجه به عواملی همچون سن و دسترسی به واکسیناسیون متفاوت است.

اقدامات دیگر که می توانید برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم انجام دهید عبارتند از:

- اولین رابطه جنسی را تا اواخر نوجوانی یا سنین بالاتر به تاخیر بیندازید.

- تنها یک شریک جنسی داشته باشید.

- با استفاده از کاندوم و سد دهانی رابطه جنسی بدون خطری داشته باشید.

- با افرادی که شریک های جنسی زیادی داشته اند رابطه جنسی نداشته باشید.

- با افرادی که مبتلا به زگیل تناسلی یا سایر بیماری ها هستند رابطه جنسی نداشته باشید.

- سیگار را ترک کنید.

 

شما می توانید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید یا اگر وقت مراجعه به پزشک را ندارید یا دسترسی به یک پزشک متخصص زنان و زایمان خوب برای شما سخت است، پیشنهاد می‌کنیم با استفاده از سامانه پزشکی از راه دور تله ویزیت به صورت آنلاین  با بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان به صورت متنی ارتباط برقرار کنید


 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا