دکتر فاطمه نعمت اللهی تله ویزیت

کیست درموئید تخمدان

کیست درموئید تخمدان



کیست درموئید یا مویی چیست؟

کیست های درموئید در تخمدان ها که به کیست مویی نیز شناخته میشوند؛ بر اثر بقایای مواد ژنتیک یا همان سلول های بنیادی ایجاد می شود که منشأ آن به دوران جنینی برمی گردد. گاهی اوقات در داخل این کیست ها، مواد استخوانی مانند دندان و ناخن و همچنین فولیکول های مو، بافت پوست، غدد تولید کننده عرق و چربی پوست و عصب دیده میشود

به این ترتیب توده هایی ایجاد می شود که حدود 40 درصد موارد در زمان تولد وجود داشته و قابل مشاهده است، اما گاهی تا سنین کودکی و در بیشتر موارد تا بزرگسالی مخفی می ماند. این کیست ها به دنبال نقصی هنگام تکامل بافت پوست در مرحله جنینی به وجود می آید.

کیست درموئید می تواند در هر نقطه از بدن ایجاد شود و دو نوع خوش خیم و بدخیم بوده، اما عمدتا از نوع خوش خیم هستند.

 

علت ایجاد کیست مویی تخمدان

پزشکان می توانند کیست های درموئید را حتی در نوزادانی که هنوز متولد نشده اند، مشاهده کنند. با این حال  هنوز مشخص نیست که چرا برخی از جنین های در حال رشد کیست درموئید دارند.

کیست درموئید چه زمانی ایجاد میشوند؟

کیست های درموئید معمولا وقتی به وجود می آید که لایه های پوست به طور هماهنگ رشد نمی کند و در بافت پوششی(لایه اپیتلیوم)، فضایی کیسه مانند به وجود می آید و ساختارهای پوستی در این محفظه به دام می افتند.

جنس دیواره سلولی کیست موئی مشابه ساختارهای خارجی پوست مانند فولیکول های مو، غدد عرق و گاهی مو، دندان یا عصب است. این بیماری شکل اکتسابی ندارد و هرچند ظاهری عفونی و کدر دارد، اما عفونی نیست.

 

علائم کیست درموئید تخمدان چیست؟

بسیاری از کیست های درموئید تخمدان هیچ علائمی نداشته و به این دلیل در صورت بزرگ شدن کیست، برداشتن آن ممکن است با مشکلاتی همراه باشد. در برخی از این موارد ، علائم تنها پس از آلوده شدن کیست یا رشد قابل توجه آن ایجاد می شود. برخی از علائم کیست مویی تخمدان عبارتند از:

   

 

·        دردشکم

·        خونریزی غیرطبیعی واژینال 

·        مشکلات ادراری

·        درد مبهمی در ناحیه کمر یا ران

·        حالت تهوع و استفراغ

·        درد در رابطه جنسی

·        افزایش بی علت و شدید وزن

·        تب و لرز

·        ترشحات چرکی

·        بزرگ شدن غیرطبیعی شکم

 

در بعضی موارد کیست تا حدی بزرگ می شود که به تخمدان فشار آورده و موجب خونریزی می شود که در این حالت نیاز به عمل جراحی اورژانسی است.

آیا کیست مویی تخمدان خطرناک است؟

این کیست در حالت عادی خطری برای فرد ندارد اما خطرهای دیگری مانند پیچیده شدن تخمدان به دور خود، بیمار را تهدید می کند که بسیار هم دردناک است.

کیست درموئید تخمدان و بارداری

کیست مویی تخمدان به علت سنگین بودن، ممکن است باعث چرخش پایه تخمدان و علائم اورژانسی به صورت پیچش تخمدان، خونریزی، پاره‌گی یا عفونت شوند، باید تحت جراحی واقع شوند. احتمال چرخش کیست مویی در تخمدان در دوران بارداری زیاد است.

 بنابراین بهتر است که ابتدا اقدام به برداشت کیست درموئید تخمدانی کرده و سپس برای بارداری پیش قدم شوید. در صورت بارداری با کیست موئید تخمدان، بهتر است که تحت نظر متخصص زنان و زایمان قرار بگیرید.

آیا کیست درموئید تخمدان باعث نازائی میشود؟

همانطور که گفته شد کیست درموئید تخمدانی معمولا باعث نازایی نمیشود. چنانچه اندازه کیست مویی تخمدانی زیر 5 سانتی متر باشد مشکلی را برای فرد ایجاد نمیکند

 ایجاد سرطان در این توده نادر است؛ بخصوص در خانم‌های زیر ۴۰ سال، اما آنها به خودی خود از بین نمیروند و برای از بین بردن آنها نیاز به عمل جراحی دارید.

 

 

پیشگیری از کیست درموئید تخمدان

برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری بهتر است خانم های بالای 20 سال، هر سال یک بارسونوگرافیشوند تا از وضع داخلی شکمی ولگنی خودشان به طور کامل مطلع شوند. کیستهای در موئید تاثیری روی قاعدگی خانمها ندارد و باعث تاخیر یا نامرتب شدن آن نمیشود.

 کیست درموئید یک بیماری مادرزادی است. این به این معنی است که آنها در بدو تولد شما وجود داشته اند

روش های درمان کیست درموئید تخمدان

کیست های درموئید در تخمدان قابل درمان هستند اما برداشتن کیست درموئید معمولا به صورت اورژانسی انجام نمی شود، مگر در موارد پارگی، تورم، درد و تب مشاهده شود.

 در این شرایط بنابر صلاح دید پزشک، کیست به طور اورژانس خارج می شود؛ زیرا ممکن است محتویاتش داخل شکم ریخته و باعث بسته شدن لوله های رحمی شود، بنابراین باید با جراحی از بدن خارج شود.معمولاً‌ بعد از جراحی بیمار درمان می‌شود و تأثیری در طول عمر او ندارد.

در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط  دکتر فاطمه نعمت اللهی  ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.


 

مقالات مرتبط
جدیدترین مـقالات آموزشی
ساعات حضور در مطب
شنبه الی چهار شنبه: صبح ها از 8 الی 12
تلفن: 88430922-021
بالا