دفع لختههای خون در دوران قاعدگی زمانی باعث نگرانی است که از اندازه یک مشت بیشتر و پس از دوره عادتماهانه همراه با درد رخ دهد.
علت دفع لختههای خونی در دوران قاعدگی چیست؟
بسیاری از خانم ها در طول سال های باروری خود و در دوران قاعدگی، دفع لخته خون را تجربه میکنند که اغلب مواقع باعث نگرانی آنها میشود. اگر دفع لخته خون در دوران قاعدگی اتفاق افتد باید بدانید کاملا طبیعی است اما در مواقع دیگری دفع لختههای خونی به یک مشکل جدی در بدن اشاره میکند.
لخته خون در دوران قاعدگی
دفع لختههای خون زمانی باعث نگرانی است که از اندازه مشت بیشتر باشد و در تمام دوره عادتماهانه بیش از حد اتفاق بیفتد و پس از دوره عادت ماهانه همراه با درد رخ دهد. در خون فاکتورهای ضد انعقاد خون وجود دارد که باعث حفظ غلظت خون میشود و اجازه تشکیل لخته خون را نمیدهد اما زمانی که خون سنگین است فاکتورهای انعقادی زمانی برای عمل کردن ندارند که این امر سبب تشکیل لخته خون میشود.
دفع لخته خون در قاعدگی چه علتی دارد؟
* سندروم تخمدان پلی کیستیک
یکی از شایعترین مشکلات زنان که باعث بهم ریختن تعادل هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون میشود ، سندروم تخمدان پلی کیستیک است. سندروم تخمدان پلی کیستیک در زنان باعث سنگین شدن خون و خونریزی غیرعادی میشود که به صورت لخته خون دفع میشود.
* اندومتریوز یکی از علت های دفع لخته های خون در قاعدگی
اندومتریوز عارضه دردناکی است که هنگامی تشکیل می شود که لایه داخلی رحم (اندومتریوم ) بیرون از بخش داخلی رحم رشد کند. این غشای مخاطی مانند اندومتریوم غشای مخاطی رفتار و شروع به خونریزی و دفع لختههای خون بزرگ در دوره عادت ماهانه میکند.
* فیبروم رحم و ارتباط آن با دفع لختههای خونی در قاعدگی
فیبروم رحم غدههای (غیرسرطانی) خوش خیمی هستند که درون فضای خالی رحم یا در دیواره رحم رشد میکند و در سالهای بچهآوری اتفاقی شایع هستند.
فیبرومها در اندازه های بسیار کوچک و نسبت به هورمون استروژن بسیار حساسند اما آن ها به آرامی رشد میکنند تا زن قاعده شود و در دوره عادت ماهانه وقتی سطح هورمون زن افزایش پیدا میکند این فیبرومها هم رشد میکنند و رشدشان منجر به خونریزی شدید همراه با لختههای خونی بزرگ میشود.
* پولیپها از علل دفع لخته های خونی در قاعدگی
پولیپ ها نوعی فیبروم اند که در دیواره درونی رحم مانند ماده خارجی رشد میکنند ودر فضای خالی رحم متورم میشوند. پولیپهای بزرگ باعث انسداد جریان خون در رحم میشوند که این اتفاق به شکل گیری لخته خون در رحم میانجامد.
* کم خونی ناشی از کمبود آهن و لخته شدن خون در قاعدگی
کمبود آهن موجب لخته شدن خون و دفع آن در دوران عادت ماهانه میشود.
کمبود مواد معدنی و مواد فعال بیولوژیکی از عوامل موثر در تشکیل لخته خون در قاعدگی
کمبود مواد معدنی و مواد بیولوژیکی مانند ویتامینهای ث، پتاسیم و کا نیز باعث لخته شدن خون میشود. اگر مقدار آمینو اسید زیاد باشد لخته خون تشکیل میشود حتی اگر فاکتور لخته شدن خون کم باشد .
* فاکتورهای مزمن دیگر در تشکیل لخته های خونی در قاعدگی
بعضی فاکتورهای موجود در بدن مانند اضافه وزن یا کاهش وزن ناگهانی، استفاده از استروئیدها در بلندمدت، تغییرات در سطوح هورمونی زن به دلیل یائسگی یا استفاده از هورمون های تجویزی برای باروری یا دیگر مشکلات باروری، میتوانند توازن بین دو هورمون زنانه را بهم بزنند و به لخته خون دردوره عادت ماهانه منجر شوند.
رحم زنان پس از زایمان باید منقبض شود تا به اندازه قبلی خود بازگردد زیرا در حین بارداری اندازه رحم به علت رشد جنین افزایش یافته است اما گاهی این انقباض اتفاق نی افتد و باعث جع شدن خون زیادی در رحم میشود که این خون در رحم لخته شده و در دورههای ماهانه به صورت لختههای بزرگی دفع میشود.
آزمایشهایی برای تشخیص اختلالات خونریزی در قاعدگی
پزشک برای تشخیص اختلالات خونریزی در قاعدگی آزمایش های مختلفی را تجویز میکند مانند:
سونوگرافی: از امواج صوت برای عکسبرداری از رحم در این آزمایش استفاده میشود .
ام آر آی : با این روش غیرتهاجمی میتوان از میزان رشد فیبرومها و کیستها مطلع شد و اختلالات خونریزی قاعدگی را بررسی کرد .
آزمایش خون: از سلامت سیستم انعقادی خون و همچنین کمبود آهن با این آزمایش میتوان مطلع شد .
دیلاتاسیون و کورتاژ تشخیصی : دیلاتاسیون به معنی بازکردن دهانه رحم برای پهن تر یا گشادتر کردن آن و کورتاژ به معنی تراشیدن یا برداشتن نمونهای از آندومتر یا بافت درونی رحم برای معاینه هایبعدی است. طی این عمل نمونه ای از بافت رحم برداشته و در آزمایشگاه زیر میکروسکوپ بررسی می شود تا مشخص شود آیا سلول غیرطبیعی وجود دارد یا خیر .
توصیه :
در آخر توصیه می شود اگر دچاردفع لختههای خونی بزرگ، منظم و همراه با درد هستید و یا اگر اخیرا با انجام کارهای روزمره و همیشگی احساس خستگی، ضعف و سبکی سر میکنید یا اگر دچار رنگ پریدگی پوست و ناخنها، بینظمی در قاعدگی و لکه بینی شده اید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. آن را جدی بگیرید و برای رفع آن به پزشک مراجعه کنید.
در سامانه تله ویزیت، بصورت آنلاین توسط
دکتر فاطمه نعمت اللهی ویزیت شوید. جهت تله ویزیت روی لینک زیر کلیک کنید.